...

Agerhønen

En vanvittig god allround flue der fanger fisk året rundt

Agerhønen er en lille nusset krible krable flue som ikke ligner noget bestemt fødeemne, men som bare svømmer rundt og ligner lidt af hvert. Den er nemlig en meget grov efterligning – eller karikatur - af mange forskellige byttedyr som havørreden jager. Med andre ord; en allround flue der er effektiv året rundt.

Fluetype

Hackle flue

Ophav

Thomas Kjelgaard

Fluebinder

Ola Pedersen

Opfundet

2001

En lille smule flash i kroppen kan ikke ændre det faktum, at Agerhønen er en temmelig neutral, næsten kedelig flue at se på. I flueæsken ser den lidt grå og kedelig ud, men når den kommer i vandet, er det en anden sag. Her er den fremragende som efterligning af en masse forskellige byttedyr. Grålige rejer, forskellige kutlinge arter, og velsagtens alle mulige andre småfisk. Med andre ord, Agerhønen en allround flue, det ikke efterligner noget bestemt fødeemne, men som alligevel – i fiskens øjne – ser indbydende og spiselig ud.

De levende agerhøne hackler, gør at fluen virker godt som svæveflue, hvor den i perioder kan passe sig selv og vimse diskret rundt ved akkurat at blive holdt i gang med indtagningen, indtil der er fisk inden for synsvidde. Et par små nøk efterfulgt af en pause kan få fisken til at dumme sig.

Svævet i pauserne, hvor fluen står stille mens den dykker mod bunden, er en af Agerhønens vigtigste egenskaber, og vigtig for fluens evne til at fange fisk. En lignende bevægelse ser man ved nogle af havørredens byttedyr som f.eks. kutling og hundestejle. Disse småfisk står ofte stille i vandet, indtil de bliver skræmt om bevæger sig hurtigt væk i et ryk.

Fiskevejledning

Hvis man undlader at belaste fluen, virker den perfekt som svæveflue overfor svære fisk om efteråret. Hvis man ser en fisk kaster man fluen ud foran fisken og lader den svæve langsomt mod bunden med ganske små nyk i stangen.

Bedste årstid

Fluen fisker godt hele året.

Mønsterbeskrivelse

Materialeliste Agerhønen
Krog: Ahrex Light Stinger NS122 eller lignende i str. 6
Hale: Spidsen af en agerhøne fjer hvor spidsen er klippet af. Man kan også vælge at bruge den mere fluffy del af fjeren. Samt et par strå twinkle flash - hvis man synes…
Rib: Ingen
Krop: Brun SLF Squirrel dubbing blandet med en lille smule flashabou dubbing. Fluen skal som udgangspunkt ikke belastes.
Hackle: 3 stk. Agerhøne fjer (bindes ned i spidsen)

Agerhønen kan godt tåle at blive vist igen

Lignende fluer

En eller flere kystfluer med lignende egenskaber eller karakteristika

...
Grå Frede

Ophav: Peter Løvendahl / Lars Meincke

...
Dusken

Ophav: Henrik Venø

...
Befrieren

Ophav: Bo Frier